Misosoep met broccoli en Tofu

Misosoep is een traditionele Japanse soep die wordt gemaakt van een bouillon (noemen ze “dashi”) waarin een “misopasta” in gemengd wordt. Er kunnen heel veel ingrediënten worden toegevoegd, afhankelijk van regionale en seizoensgebonden recepten, en persoonlijke voorkeur natuurlijk.

Misopasta is gemaakt met een basis van soya, gerst en rijst. De smaak is te vergelijken met sojasaus, maar dan in een soort van pastavorm.

Volgens veel gezondheidsgoeroes , is Miso super gezond en het begint het een rage te worden onder de gezondheidsfanaten.  In 2003 hebben onderzoekers van de ‘National Cancer Centrum’ in Japan vastgestelde dat “het eten van drie of meer schalen van de Japanse  Misosoep elke dag, het risico om borstkanker te ontwikkelen bij vrouwen kan verlagen”. -bron Wikipedia

Je kunt kant-en-klaar Misosoep zakjes halen in de Aziatische afdeling van je supermarkt, maar ik koop liever een bokaal Misopasta in een natuurwinkel. Het is een kwestie van smaak. Het recept hieronder heb ik gemaakt op basis van wat ik op dat moment in huis had.

Misosoep met broccoli en tofu

2013-02-08 15.20.36Benodigdheden:

  • 100gr stevige tofoe
  • 300ml gekookt water of groenten bouillon (dashi)
  • 1 prei schoongemaakt en in schuine stukjes gesneden
  • 100gr broccoli (een halve ong.)
  • 1 rode ajuin in halve plakjes gesneden
  • 2 lente uitjes, schuin gesneden
  • 2 grote eetlepels Misopasta
  • 1 eetlepel sesamolie (of wok olie)
  • sojasaus om op smaak te brengen
  • Sriracha saus voor wat pit (opt.)

De tofoe goed laten uitdrogen door hem een beetje plat te persen en in keukenrol te wikkelen en het ergens schuin laten staan zodat het water eruit kan. Je kunt dit het beste ‘s morgens doen als je het voor het avondeten wil maken. Ik heb ook ergens gelezen dat je het in de microgolf kan laten drogen, door het voor 1 minuut op het maximum te zetten, maar bij mij hielp het niet. Ik zou er wat meer mee moeten experimenteren.2013-02-08 15.23.10..

Ik gebruik graag mijn wok hiervoor, maar in een grote pot gaat het ook goed. Je pan/wok op een heet vuur zetten en er olie in doen. Als er rook door de olie afgaat doe je de broccoli, tofoe, ajuin en prei er bij. Goed roeren voor ongeveer 3 à 4 minuten. Je zult zien dat de broccoli super groen zal worden. Doe dan je misopasta erin, goed roeren en giet vervolgens je heet water/bouillon bij. Zet het vuur op het laagste voor nog 5 minuten.

 

Als het klaar is, schep je het in kommetjes en breng je het zelf op smaak met wat sojasaus, pikante saus (opt) en strooi je de lente uitjes erover.

Misosoep

 

Eet smakelijk!

 

Leave a Reply