Pittige kikkererwten dip en/of broodspread

Thuis noem ik het ‘hummus’, maar dat is eigenlijk niet helemaal correct. In hummus zit meestal Tahin (pasta gemaakt van sesamzaad) en citroen. Mijn dip is zonder die Tahin en ook zonder citroen gemaakt, en is dan ook minder bitter. Maar dat is gewoon een kwestie van smaak.

Het is lekker makkelijk te maken en je kan het een week bijhouden in de koelkast. Ik gebruik het meestal als “spread” op een cracotte s’morgens, maar ook bijvoorbeeld als dip op feestjes. Het is zeer lekker met nacho chips, warme pita broodjes of gewoon met wat groenten. Lekker en gezond!

Pittige kikkererwten dip en/of broodspread

Arg, heb een nieuwe camera nodig. Stomme flash.
Arg, heb een nieuwe camera nodig. Stomme flash.

Benodigdheden:

  • blik of bokaal van kikkererwten
  • 2-3 teentjes look
  • olijfolie
  • zout en peper

Dit zijn de basic ingrediënten. Je kunt er van alles bij toevoegen. Ik doe er soms graag mierikswortel bij, of Sriracha saus die ik in een Chinese speciaalzaak  haal. Ik hou echt van pittig eten.

Omdat look nogal hard van smaak kan zijn, en dit een rauw recept is doe ik mijn teentjes look in een klein microgolf potteke , ik snij het topje af van de teentjes look, maar laat de rest van de schil er aan. Daarna zet ik ze in de micro voor 30 seconden. Even een minuutje wachten totdat ze een beetje afgekoeld zijn en ze vallen zo uit hun schil.

Teentjes look in een potteke voor 30 seconden in de microgolf

 

Ik doe ze dan de blender in, samen met de kikkererwtjes, olijfolie en kruiden. Ik pulse het meestal, zodat het nog wat textuur heeft, maar vandaag mix ik het glad  dus doe ik er meer olie bij. Je moet het zelf een beetje aanvoelen en er mee spelen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 En voila! Een lekkere gezonde dip saus. Of gewoon lekker op je boterham.

Leave a Reply